جهش تولید | دوشنبه، ۱۲ خرداد ۱۳۹۹

گربه شنی - نمایش محتوای تولیدات ویژه

 

 

گربه شنی

« گربه شنی » با نام علمی Felis margarita  ، گربه ‌سان کوچکی است که در مناطق شن‌زار بیابانی ایران ، آفریقای شمالی ، عربستان ، آسیای مرکزی و پاکستان زندگی می کند و یکی از گونه های جانوری است که در مناطق بیابانی استان خراسان جنوبی شامل فردوس ، قائن ، زیرکوه و درمیان نیز یافت می شود .

گربه شنی کمی از گربه‌های خانگی بزرگتر است ، سری پهن ، گوش بزرگ و دست و پای کوتاه دارد و در کف پنجه‌ها موهای بلند قهوه‌ای یا سیاه دارد که آن‌ها را از گرمای شدید کویر حفظ می‌کند و با پراکندن وزن بدن موجب می‌شود تا به‌خوبی بر روی شن‌های روان حرکت کند . رنگ موهای پشت زرد ، و با نوارها و خال‌های نسبتاً تیره ، ولی زیر بدن سفید می‌باشد.  شنوایی فوق العاده قوی دارد که حتی امواج ماورای صوت ناشی از حرکت جانوران در زیرزمین را هم دریافت می‌کند .

طول سر و تنه به‌ طور میانگین ۵۰ سانتی‌متر و دم ۲۸ سانتی‌متر است.  ارتفاع بدن در ناحیه شانه ۲۴ تا ۳۰ سانتیمتر و میانگین وزنش 27 کیلوگرم است.

گربه شنی جز در هنگام جفت‌گیری تنها زندگی می‌کند ولی با وجود انزواطلبی شدید قلمروطلب نیست . فصل تولید مثل گربه شنی در زمستان ، طول دوران بارداری ۶۳ روز و تعداد بچه‌ها ۲ تا ۴ است . در هنگام تولد ۲۵۰ گرم وزن دارند . چشم‌ها پس از ۲ هفته باز می‌شود و توله‌ها تا ۴ ماهگی وابسته به مادرند و در یک سالگی بالغ می‌شوند . وزن بچه گربه‌ها ظرف سه هفته دو برابر و تا هفته ششم سه برابر می شود . گربه شنی نر در پرورش بچه‌ها نقش فعالی دارد .

این گربه بیشتر مناطق استپی و بیابانی را برای زیست انتخاب می‌کند . این گربه در ایران در پارک ملی کویر ، مناطق جنوبی کویر لوت در استان کرمان، محدوده دو شاخ در منطقه حفاظت شده توران در استان سمنان، پناهگاه حیات وحش بختگان ، منطقه حفاظت شده بهرام گور و منطقه شکار ممنوع دره باغ بوانات در استان فارس ، غرب پناهگاه حیات وحش عباس‌آباد و منطقه حفاظت شده موته در استان اصفهان زیست می کند ، در دشت ترکمن صحرا و نواحی شمالی خراسان رضوی نیز  دیده شده‌است . علاوه بر آن پراکنش جهانی گربه شنی شامل شمال آفریقا ، عربستان تا ترکمنستان نیز می‌شود .

این گربه عمدتاً شبگرد است و روزها در لانه خود که به طور عمودی بر زمین حفر کرده یا زیر بوته‌ها و شکاف سنگ‌ها استراحت می‌کند ، با آنکه روی زمین فعالیت می‌کند اما به خوبی می تواند از درخت بالا رود . پس از غروب به شکار جوندگان ، مارمولک‌ها ، پرنده‌ها و حشرات می‌رود . البته خوراک اصلی وی جوندگان کوچک همچون جربیل ، پامسواکی و همستر است . گربه شنی هرچند فوق‌العاده درنده‌خو است اما در اسارت بسیار رام و سربه‌راه است .

با توجه به اینکه تمام آب مورد نیاز بدن خود را از غذایش به دست می‌آورد از منابع آبی دوری می‌گزیند.  انسان ، پرندگان شکاری ، گرگ‌ها و مارها دشمنان طبیعی اویند .

 

Loading the player...