رونق تولید ملی | پنج‌شنبه، ۲۱ آذر ۱۳۹۸

بازگشت به صفحه کامل

کاکوتی

کاکوتی (ziziphora tenuior L) گیاهی از تیره نعنائیان است که کاربرد های غذایی و دارویی دارد و عطر آن نزدیک به آویشن و Oregano است. این گیاه چند ساله است وبوته‌های آن پرپشت و ارتفاع آن بین ۲۰ تا ۵۰ سانتی متر می‌باشد و دارای گل‌های بنفش است.این گیاه در بعضی مناطق کشور بخصوص استان خراسان جنوبی (منبع گیاهان دارویی)یافت می شود و به عنوان ادویه در غذاها کاربرد وسیعی دارد و عطر آن بسیار نزدیک به آویشن و Oregano و کمی هم شبیه به پونه است. در تهیه غذاهای ایتالیایی جایگزین بهتری نسبت به آویشن برای Oregano است. از برگ‌های خشک‌شده و خردشده کاکوتی به عنوان طعم‌دهنده در دوغ استفاده می‌شود و برخی از دوغ های بسته بندی شده در ایران این ادویه را دارند. چوپان‌ها و کوه نوردان کاکوتی را جمع آوری می‌کنند و چای آن را نوشیدنی گوارایی می‌دانند.از جمله خواص دارویی این گیاه می توان به ضد باکتری، خلط آور ، ضد سرما خوردگی و ضد عفونی کننده روده اشاره کرد. کاکوتی دارای نام علمی ziziphora tenuior از خانواده Labiatae می‌باشد. Thymus که نام علمی آویشن می‌باشد نیز از خانواده Labiatae می‌باشد. هر چند اثرات این دو گیاه بسیار شبیه همدیگر می‌باشند. آویشن بیشتر در بیماریهای تنفسی استفاده می‌گردد ولی کاکوتی اغلب در درمان اختلالات گوارشی نظیر اسهال و دل پیچه کار برد دارد . از جمله خواص دیگر کاکوتی می توان به درمان ناباروری که در بین آذریها رایج است، اشاره کرد (البته از لحاظ علمی هنوز اثبات نشده .زیرا اصلا در این زمینه تحقیقی نشده است) و خانم ها این گیاه را مثل چایی درحدود 2 هفته قبل از دوران پریود خود تا دو هفته 1 ماه بعد از آن استفاده نمایند و برای آقایان هم همزمان توصیه می شود.

در نگاه بیشتر ببینید