رونق تولید ملی | پنج‌شنبه، ۲۵ مهر ۱۳۹۸

چراغون ( شب نشینی ) - نمایش محتوای تولیدات ویژه

 

 

چراغون ( شب نشینی )

« شب نشینی » یکی از مهمانی های مرسوم در استان خراسان جنوبی است که به آن شونشینی ، آتشونی و چراغون نیز می گویند . البته آنچه بیشتر در اکثر نقاط استان مصطلح است واژه « چراغون » است .

مردم به این خاطر به مهمانی های شب نشینی شان ، آتشونی و چراغون می گویند که در قدیم ، خانواده ها در مهمانی های شان آتشی در کرسی می ریختند ، چراغی روشن می کردند و دور آن حلقه می زدند . جالب این است که در قدیم این مهمانی ها بدون اطلاع قبلی انجام می شده است و این به این معناست که مردم استان خراسان جنوبی از قدیم مهمان نواز بودند و همیشه آمادگی پذیرایی از مهمان را داشتند .

قدیم ترها ، خانواده های روستانشین و دامدار از مهمان شب نشینی شان با گوشت سرخ شده یا قورمه پذیرایی می کردند . تخمه خربزه و هندوانه را در فصل تابستان جمع می کردند ، می شستند ، خشک می کردند تا در زمستان تفت دهند و برای مهمانی شان استفاده کنند . کف نوعی بستنی زمستانی است که از هم زدند جوشانده گیاه چوبک با شکر یا شیره انگور در یک تشت بزرگ سفالی تهیه می شود و یکی از تنقلات محبوب در شب نشینی های مردم خراسان جنوبی به خصوص در شب های چله است . خانواده ها در تابستان میوه هایی مانند خربزه ، زردآلو و حتی هلو را برای مهمانی های زمستان شان خشک می کردند . پختیک از خشک کردن شلغم و چغندر پخته تهیه می شده و در این مهمانی ها میل می شده است . گاهی مهمانان های شب های زمستان با شلغم و زردک هم پذیرایی می شوند .

قدیم ها وقتی خانواده ای به مهمانی می رفتند و میزبان در منزل نبود ، احتمالا به مهمانی فرد دیگری می رفتند و روی قفل و دستگیره درب منزل آنها یک تکه نخ یا پارچه ای می بستند ؛ به این معنا که ما آمدیم ، شما نبودید .