موزه خصوصی بشرویه - نمایش محتوای تولیدات ویژه
موزه خصوصی بشرویه
« موزه خصوصی بشرویه » اولین موزه خصوصی ایران است که در اردیبهشت ماه سال 1387، با همکاری بخش خصوصی در خانة تاریخی ملا عبدالله تونی (اسدی) واقع در بافت تاریخی شهرستان بشرویه ایجاد و راهاندازی گردید.
این بنا از خانههای چهار ایوانی دورة صفویه میباشد و با معماری اصیل خود، زادگاه یکی از علمای بزرگ ایران در دورة صفویه به نام ملاعبدالله تونی بشروی بوده است . بنای منزل اسدی باتوجه به گفتههای افراد محلی حدوداً چهارصد سال قدمت دارد و باتوجه به تزئینات معماری آن، تقریباً همزمان با بنای مسجد میانده میباشد.
موزه خصوصی بشرویه دارای 4 ایوان و 8 اتاق است که هر کدام کاربری ویژه خود را دارند . ایوان های این بنا عبارتند از :
1) ایوان زمستانی :
از این ایوان برای زندگی در فصل زمستان استفاده می شده است . این ایوان در ضلع شمالی بنا قرار گرفته و در زمستان آفتاب را به درون خود جای می داده است . سقف این ایوان دارای رسمی بندی های گچی بسیار زیبا می باشد. اکنون در این ایوان ظروف سفالی و چینی متعلق به دوره های صفویه و قاجاریه نگهداری می شود.
2) ایوان تابستانی :
این ایوان در ضلع جنوبی بنا قرار دارد . علاوه بر اینکه ایوان به طرف جریان باد غالب شهر می باشد ، آفتاب به درون این ایوان راه پیدا نمی کند ؛ لذا هوایی سرد در تابستان بر این ایوان حکم فرماست. اکنون از این ایوان برای نگهداری لوازم رسیندگی و بافندگی استفاده می شود.
3)انباری یا خانه کندو :
در این اتاق کندوی بزرگی نصب شده است که جهت ذخیره سازی گندم مورد استفاده قرار می گرفته است . اکنون در این اتاق علاوه بر کندو ، خمره های سفالی، ظروف مختلف استحمام و انواع ترازوها به نمایش گذاشته شده است.
اتاق های موزه خصوصی بشرویه عبارتند از :
1) اتاق زمستانی :
این اتاق دارای سقفی دو جداره است که در سقف داخلی می توانیم رسمی بندی های زیبایی را مشاهده نماییم. درحال حاضر در این اتاق لوازم روشنایی و وسایل کتابت و صحافی نگهداری می شود.
2)اتاق مهمان خانه :
این اتاق که ویژهی مهمانان بوده در داخل ایوان پاییزه قرار گرفته است . این اتاق اکنون فروشگاه موزه می باشد.
3) اتاق بادگیر :
بادگیر سازهای است که بر فراز اتاقی که معمولا در ضلع جنوبی بنا قرار گرفته ساخته می شده است . این سازه دارای شبکههایی است که جریان باد را به اتاق بادگیر هدایت می نموده است. بادگیر موزه مرتفع و دارای هفت شبکه می باشد . اکنون در این اتاق انواع قفل و کلید ، ادوات جنگی ، زیورآلات ، ظروف نقش دار و انواع سکه های مختلف را می توان مشاهده نمود.
4) مطبخ :
یا آشپزخانه که علاوه بر پخت غذا پخت نان نیز در این مکان صورت می گرفته در حال حاضر لوازم آشپزی و انواع قاشق ها در این مکان نگهداری می شود.
5) اتاقچه :
اتاق کوچکی جنب مطبخ است که برای تهیه خمیر استفاده می شده و اکنون انواع سماورهای ذغالی و لوازم تهیه چای در آن نگهداری می شود.
6) اتاق پژوهش :
در این مکان کلیه کتاب ها و منابعی که در خصوص بشرویه مطالبی نوشته اند و کتبی که اهالی بشرویه تالیف نموده اند ؛ جهت امور تحقیقاتی محققین نگهداری می شود.
7) فروشگاه موزه :
در این مکان می توان برخی از محصولات بشرویه و صنایع دستی منطقه و سایر کتب تالیف نویسندگان بشرویه ای را مشاهده و یا خریداری نمود.
*** اشیاء به نمایش گذاشته شده در موزه خصوصی بشرویه عبارتند از :
- لوازم آشپزخانه و انواع قاشقها .
- لوازم صحافی و کتابت .
- لوازم روشنایی .
- انواع قفلها، زنگولهها و ادوات جنگی .
- سکهها و زیورآلات .
- علاوه بر موارد فوق، سفالینههایی از دوران قبل از اسلام و سکههایی از دوران ولایت عهدی امام هشتم (ع) و… بر اهمیت موزه افزوده است.