رونق تولید ملی | دوشنبه، ۳۱ تیر ۱۳۹۸

سسک سر دودي - نمایش محتوای تولیدات ویژه

 

 

سسک سر دودي

 

«سسک سردودی» با نام علمی (Sylvia mystacea) و نام انگلیسی (Menetries's Warbler) پرنده‌ای پر جنب و جوش و پر سر و صدا است.

این پرنده در مناطق استپ و در دامنه کوه و در امتداد رودخانه ها زیست می کند. در بوته زارها، بیشه ها، جنگل های باز، مناطق زراعی و باغ ها و میوه زارها دیده می شود. اغلب با بوته های گز در ارتباط است. در قسمت پایین بوته ها و بین گیاهان درهم روئیده لانه می سازد.

این پرنده در همه جای ایران یافت می شود، در تابستان‌ها از پراکندگی نسبتا فراوانی برخوردار است؛ ولی ظاهرا تعداد کمی از آنها زمستان را در سواحل جنوبی ایران می گذرانند.

اندازه سسک سر دودی ۱۲ سانتی‌متر است. نر و ماده این پرنده متفاوت است که از روی صدایش می توان آنها را تشخیص داد. پرنده نر سطح پشتیش به رنگ خاکستری مایل به قهوه ای و سطح شکمیش سفید صورتی است و بال هایی قهوه ای رنگ دارد.

پرهای تارک و سرش به رنگ سیاه دودی است (تارک تیره تر می باشد) که این سیاهی تا زیر چشم ها و پس سرش گسترش یافته و در رنگ خاکستری پس گردن ادغام می شود. حلقه چشمیش به رنگ قرمز صورتی می باشد. پرنده ماده سطح پشتی قهوه ای رنگ تری دارد و سطح شکمیش تقریبا سفید است و در سینه و پهلو‌هایش اثری از رنگ نخودی دارد. پرهای تارک و سرش قهوه ای رنگ می باشد که تا پس سر و زیر چشم هایش گسترش یافته است. حلقه چشمی زرد مایل به نارنجی رنگی دارد. هر دو جنس دارای گلویی سفید (در پرنده نر متمایل به صورتی) و چشمانی به رنگ قرمز تیره می باشند. دمی سیاه رنگ دارند که شاهپرهای کناری دم و پرهای زیرین دم سفید می باشند. پاها به رنگ نارنجی متمایل به قرمز می باشند.

این پرنده عمدتا از حشرات تغذیه می کند، گاهی از مهره داران کوچک و نیز از میوه ها و دانه ها غذای خود را تامین می کند و حلال گوشت است.

صدای سسک سردودی آرام و با ملودی متنوعی شبیه گنجشک درختی، به صورت "چاک، chak" یا "ته ریت، tret" و یا "چه-چه-چه-چه-چه، che-che-che-che-che-che" و گاهی نیز به صورت "ته رررررت، trrrrrt" یا "ترل-رل-رل-رل-رل، trl-rl-rl-rl-rl" شنیده می شود.