جهش تولید | جمعه، ۳ بهمن ۱۳۹۹

زاغ نوک سرخ - نمایش محتوای تولیدات ویژه

 

 

زاغ نوک سرخ

یکی از پرندگانی که در تالاب نمکزار کجی نهبندان استان خراسان جنوبی یافت می شود « زاغ نوک سرخ » است .

« زاغ نوک سرخ » پرنده ای است با پرو بالی کاملا سیاه و براق با جلای آبی از خانواده کلاغ که به راسته گنجشک سانان تعلق دارد . پر و بال سیاه پرنده نابالغ اندکی کدر ، پاهایش کم رنگ تر و منقارش زرد که به تدریج مایل به نارنجی و نهایتا در مراحل بلوغ قرمز رنگ می شود .

به وسیله منقار و پاهای قرمز رنگش از سایر کلاغ ها متمایز می شود . انتهای دمش تقریبا صاف ، چشمانش سیاه ، پاهایش قرمز و ناخن هایی منحنی و تیز به رنگ سیاه دارد . نر و ماده آن هم شکل می باشند . منقار تیز و قرمزش نسبتا بلند و کمی به سمت پائین انحنا دارد . از کلاغ کوچکتر ، سبک تر و کمی لاغرتر به نظر می رسد.

پروازش سبک و پرتوان است و اغلب از ارتفاع زیاد با بال های نیمه بسته به صورت عمودی تا نزدیکی زمین فرود می آید و مانند غواصی ماهر هوا را می شکافد و حرکات آکروباتیک زیبایی را به نمایش می گذارد . در هنگام اوج‌گیری با وضعیت بالباز شاهپرهای نخستین بال هایش کاملا از هم جدا و به سمت بالا برگشته است .

پرنده های جوان تمایل دارند که در زیر سنگ ها و در سوراخ ها پنهان شوند و فقط هنگام تغذیه توسط والدین ، بیرون بیایند . این پرنده اغلب حشره خوار است و از انواع بند پایان به ویژه از سوسک ها و مورچه ها و همچنین از کرم ها و لارو حشرات تغذیه می کند و از مواد گیاهی نیز در رژیم غذایی خود استفاده می کند . مواد غذایی را معمولا در چاله هایی که خود در زمین حفر می کند و یا زیر سنگ ها وگاهی پشت بوته ها ، پنهان می کند و سر فرصت از آنها استفاده می کند .

زیستگاه این پرنده درکوهستان‌ ها و صخره‌های مشرف به دریا و صخره های ساحلی مجاور مراتع چمن های کوتاه و در لبه پرتگاه‌ ها و همچنین در مناطق پوشیده از چمن دیده می شود و در شکاف سنگ ‌ها و درون غارها و معادن لانه می سازد .

زاغ نوک سرخ پرنده ‌ای است اجتماعی که گاهی به صورت دوتایی و یا گروهی دیده می شود و از زاغ نوک‌ زرد به ‌وسیله منقار قرمز رنگ و درازترش مشخص می شود . کلاغ نوک سرخ 29 سانتیمتر طول دارد و صدای آن مانند کلاغ گردن بور ، اما بلندتر است و شبیه « چو » شنیده می شود .

نام های دیگر زاغ نوک سرخ در زبان فارسی « کلاغ نوک سرخ » و « کلاغ کوهی نوک سرخ » است . نام انگلیسی این پرنده « Red-billed Chough »  ، نام عربی آن « غراب الصرود أحمر المنقار » و نام علمی اش « Pyrrhocorax pyrrhocorax » است .