جهش تولید | یک‌شنبه، ۵ بهمن ۱۳۹۹

جبیر - نمایش محتوای تولیدات ویژه

 

 

جبیر

جبیر از گونه های گاوسانان است که در پناهگاه حيات وحش نايبندان طبس در استان خراسان جنوبی زندگی می کند .

« جبیر » با نام لاتین Jebeer gazelle,Indian gazalle  و نام علمی Gazella bennettii شباهت زيادي به آهو دارد . تفاوت ظاهري آنها وجود شاخ‌هاي نازك و بلند در ماده‌ها است ، در صورتي كه در آهو ماده‌ها معمولاً شاخ ندارند . شاخ جبيرهاي نر قوس زيادي ندارد و قدري موازي به نظر مي‌رسند  . خميدگي انتهاي شاخ نيز به طرف جلو متمايل است . بر روي شاخ‌هاي آهو و جبير نر گره‌هائي وجود دارد؛ ولي نمي‌توان به وسيله آنها سن حيوان را تشخيص داد .

موهای جبیر كوتاه به رنگ زرد تيره متمايل به قرمز زير بدن و كفل‌ها سفيد است . موهاي دم نسبتاً بلند و سياه رنگ است .

طول سر و تنه در جبیر 90 تا 110 سانتي‌متر ، دم 15 تا 20 سانتي‌متر ،  ارتفاع 55 تا 65 سانتي‌متر و وزن 15 تا 25 كيلوگرم است .

حيوان پر طاقتي است . شرايط سخت مناطق كويري را به خوبي تحمل مي‌كند . به آب كمي احتياج دارد . در بعضي از مناطق آب مورد نياز بدن خود را از گياهان تأمين مي‌كند . زيستگاه این حیوان مناطق بياباني و نيمه استپي است . معمولاً تپه ‌ماهورهاي كوتاه اطراف رودخانه‌هاي خشك ، قيچ‌ زارها ، تاغ زارها و بوته زارهاي بلند را به دشت‌هاي صاف ترجيح مي‌دهد .

جبیر روز گرد است . گاهي شب‌ها نيز به چرا مي‌رود . غالباً به صورت جفت يا دسته‌هاي كوچك ( 5 تا 25 رأس ) ديده مي‌شوند .

جبير از شترها ترس چنداني ندارد ، معمولاً‌ در جوار آنها در حال چرا مشاهده مي گردد . برخي از شكارچيان در پناه شترها و هماهنگ با گام‌هاي شتر به جبيرها نزديك مي‌شوند و آنها را شكار مي‌كنند .

جبیر از علوفه بوته‌ها و برگ درختان تغذيه‌ مي‌كند . در مناطق گرمسير اوايل پاييز و در مناطق سردسير اواخر پاييز جفت‌گيري مي‌كند . مدت آبستني حدود 170 روز است . يك يا دو بچه مي‌زايد . نوزادان در دو روز اول كاملاً بي‌حركت و به اصطلاح افراد محلي خواب هستند . ماده‌ ها قادرند چند روز پس از زايمان جفت‌گيري كنند . بنابراين در مناطقي كه شرايط آب و هوا مناسب است و يا به دلايلي مادر بچه ‌هاي خود را از دست داده باشد احتمالاً جبيرها مي‌توانند دو بار در سال توليد مثل كنند . بچه‌ ها تا حدود پنج ماهگي شير مي‌خوردند و در 20 ماهگي بالغ مي‌شوند .

دشمن طبيعي جبير يوز كاراكال و گرگ است .

طول عمر جبیر حدود 12 سال است .

در حال حاضر بيشترين جمعيت جبير در پارك ملي كوير پناهگاه حيات وحش نايبندان طبس، مناطق حفاظت شده بهرام گو و هرمود وجود دارد . 50 رأس جبير در محوطه محصوري واقع در منطقه حفاظت شده شير احمد در حومه سبزوار نگهداري مي‌شوند که اين جبيرهاي منطقه حفاظت شده نايبندان هستند كه به اين محل منتقل شده‌اند.

Loading the player...