رونق تولید ملی | دوشنبه، ۲۲ مهر ۱۳۹۸

آیین های نوروزی - نمایش محتوای تلویزیون

 

 

آیین های نوروزی

Loading the player...

برخورداري از ظرفیتهای تاریخی ، مذهبی ، فرهنگی و طبیعی و ... از اصلی ترین قابلیت های توسعه خراسان جنوبی است که در سند ملی توسعه استان نیز مورد توجه قرار گرفته است . آداب و رسوم مردم استان در ایام نوروز  نیز  بخشی از ظرفیت های استانی است که معرفی آنها امری ضروری و کمکی بزرگ به توسعه استان خواهد بود .

« آیین های نوروزی » عنوان مستندی است که برخی آیین های ویژه و بعضاً  منحصر به فرد که در ایام نوروز در تعدادی از مناطق روستایی استان به ویژه در روستاهای شمال خراسان جنوبی مرسوم می باشد را به تصویر می کشد . در این مستند سعی بر این است که به شکلی کاملاً مستند این آیین ها که پیش از نوروز آغاز و تا سیزدهم ادامه دارد به تصویر کشیده شوند .

مراسم ها عبارتند از :

ریگ و کوزه : این مراسم به دلیل خوش یمنی سال نو در چهارشنبه آخر سال برگزار می گردد .

کوزه شکنی : این مراسم در چهارشنبه آخر سال با نیت دفع بلا و آرزوی برکت در سال جدید برگزار می شود .

سبزه و کلیدان : در شب آغاز سال نو با آرزوی فراخوانی برکت برگزار می شود .

نان پزان : که چند روز پیش از آغاز سال نو در تمام خانواده متمکن انجام می شود .

بی بی گرد : این مراسم با هدف گشایش بخت دختران دم بخت روستا انجام می شود.

سیزده بدر : در این روز مردها جداگانه و زنان جداگانه بازیهای ویژه خود را انجام می دهند .

چهارشنبه سوری : از مراسم پر جنب و جوش و پر طرفدار پیش از نوروز است . در بیشتر شهرهای خراسان جنوبی این مراسم در عصر روز سه شنبه برگزار می گردد .

خانه تکانی : همزمان با فرا رسیدن ماه نوروز، ( اسفند ماه ) ، زنان و مردان خانه های خود را تمیز می کنند، مردان بیشتر به رفع نواقص ساختمانی و زنان و دختران بیشتر به گردگیری، شستن فرش ها، ملافه ها و تمام اشیاء شستنی می پردازند و غبار را از همه چیز می گیرند ،چون معتقدند که اگر گرد و غبار سال گذشته را از خانه های خود پاک نکنند و سال نو فرا برسد، اندوه و غم سال گذشته، خود را به سال نو هم منتقل خواهد کرد.

شیرینی پزان : که چند روز پیش از آغاز سال نو انجام می شود .

روز علفه : در شهرستان بیرجند و اکثر مناطق استان،اسفندماه را " ماه نوروز " می نامند و آن را مقدمه ی بهار می شناسند.به همین خاطر برای این که صبح نوروز را با شادی و سلامتی آغاز کنند،عصر آخرین روز اسفندماه،افراد،گروه گروه به مزارع و یا کشمان ها و باغستان های اطراف شان می روند تا به اصطلاح مردم با"پاوَرسبزه گذاشتن"به پیشواز بهاری بروند که دارد می آید،به همین منظور روی سبزه ها می نشینند و ساعاتی را با خوردن تنقلات دور هم می گذرانند .

سال تولید: 1391

تهیه کننده و نویسنده این مستند " مرتضی رزاقی " است و عوامل ذیل در تولید این مستند با او همکاری می کنند :

کارگردان : امین کاشرفی

پژوهشگر: حسین زنگویی

تصویربرداران : احسان عمیدیان  ،محمد براتی، مرتضی رزاقی

صدابردار: احسان جعفرزاده

تدوین و صداگذری: حمید فنائی

گوینده متن : محمد عبداللهی