رونق تولید ملی | چهارشنبه، ۱ آبان ۱۳۹۸

اختراع دستگاه زرشک خشک کن آفتابی حرارتی توسط مخترع استان - نمایش محتوای خبر

 

 

اختراع دستگاه زرشک خشک کن آفتابی حرارتی توسط مخترع استان

دستگاه زرشک خشک کن آفتابی حرارتی توسط مخترع استان اختراع شد .

کشور ایران بزرگترین تولید کننده زرشک در دنیا است که در این میان استان خراسان و شهرستان قائن با در اختیار داشتن نزدیک به ۹۷ درصد از اراضی زیرکشت این محصول، تولید ۹۵ درصد از زرشک دنیا را در اختیار دارد.

زرشک درختچه‌ای تیغدار به طول ۱ تا ۵ متر است . چوب آن به رنگ قرمز ، قهوه ‌ای یا زرد است . برگ ‌های آن بیضی شکل با دندانه ‌های اره ‌ای و میوه اش قرمز رنگ بیضوی شکل و ترش مزه ‌است. گلهای این گیاه در فصل بهار زرد رنگ و سپس میوه آن صورتی می شود. در آخر فصل تابستان میوه زرشک قرمز می شود و فصل پاییز زمان برداشت می شود.

پس از برداشت ، نوبت خشک کردن محصول می شود . زرشک تازه همراه با دم، برگ و سرشاخه ها خشک می شود. برای رسیدن زرشک به دست مشتری باید اضافات زرشک از محصول اصلی جدا شود .

روند طولانی خشک کردن زرشک و نبود مکانی مناسب برای این کار، آقای «عباس دیده بان» را به فکر اختراع «دستگاه زرشک خشک کن آفتابی حرارتی» انداخت .

این دستگاه به وسیله انرژی خورشیدی و الکتریکی زرشک تازه را در مدت 15 ساعت, با کیفیت مطلوب و بدون تغییر رنگ خشک می کند.

آقای دیده بان در خصوص این دستگاه می گوید : « این پروژه را به عنوان یک پروژه دانشجویی کارشناسی ارشد از حدود دو سال پیش آغاز کردیم که گام اول با موفقیت انجام شده و این دستگاه به عنوان یک اختراع به ثبت رسیده و تاییدیه علمی دریافت کرده است . در این دستگاه برای اینکه بتوانیم از انرژی الکتریکی و فسیلی کمتری استفاده کنیم، فضا را به گونه ای انتخاب کردیم که بتواند نور خورشید را جذب کند . نور خورشید به صورت غیر مستقیم به بدنه های اتاقک تابیده می شود و با توجه به رنگ کدری که دارد به گرما تبدیل می شود و این سبب می شود بیش از 50 درصد در روز در مصرف انرژی صرفه جویی ایجاد شود» .

این دستگاه هم اکنون ظرفیت خشک کردن 20 کیلوگرم زرشک را دارد و مرحله بعدی ساخت دستگاه نیمه صنعتی است . برای ساخت دستگاه باید فضای بزرگتر انتخاب شود به طوری که بتوان حدود 500 کیلو تا 1 تن زرشک را در در داخل دستگاه قرار داد تا خشک شود .

منبع : وب سایت صدا و سیمای خراسان جنوبی